2019.02.08. A mézbor és a dominikáner is szerepet kapott a kötetbemutatón

A Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár és a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény a Magyar Domonkos Rendtörténet című kiadványsorozat legújabb köteteinek bemutatóját tartotta január végén a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár dísztermében. A bemutatóra érkezőket Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője köszöntötte. A kiadványokat Zágorhidi Czigány Balázs, a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény vezetője, Gilányi Magdolna PhD-hallgató és Farkas Éva domonkos nővér mutatta be az érdeklődőknek.
Már négy kötetnél jár a rendtörténetet feldolgozó sorozat. Egyes részeit korábban megismerhette az olvasó közönség. Például a domonkos nővérek 150 éves jubileuma alkalmából tartott tavalyi megemlékezésen bemutatták számukra a róluk szóló kiadványt. A sorozat újabb részei is elkészültek időközben, amelyekkel a szombathelyiek eddig még nem találkozhattak, ugyanakkor a téma iránt érdeklődők számára könyvkülönlegességnek számítanak ezek. Az egyik, tudományos szempontból a legfajsúlyosabb kiadvány Implom Lajos munkája, aki a domonkos rend magyar rendtartományának történetét írta meg az alapítástól a középkor végéig. Az alapos, hétszáz oldalas munka készítője a magyar domonkos rend ötvenes évekbeli feloszlatása idején az utolsó hazai tartományfőnök volt.
Zágorhidi Czigány Balázs véleménye szerint a szombathelyiek számára talán a leginkább érdekes és különleges bemutatandó mű a Bőle Kornél egyik naplójából készült kiadvány volt. „Az idősebbek emlékezhetnek rá. A Szent Márton templomban, a háború után az akkor még működő domonkos kolostorban látta el a plébániai feladatokat. Később, az ötvenes években, amikor feloszlatták a rendet, még maradt egy ideig itt. Közkedvelt szónok, nagyon jó hangú kántor, igazi közéleti szereplő volt. Az ő egyik naplója a domonkos rendtörténeti sorozat harmadik kötete”- mondta Zágorhidi Czigány Balázs. A sorozat negyedik darabja a domonkos nővérek 150 éves történetéről szóló kismonográfia, amelyben többek között a szombathelyi zárdaiskola története is olvasható. A szervezők a meghívón is feltüntették, hogy nem csak könyveket kínálnak megismerésre, hanem a vasvári domonkos kolostor termékeit is bemutatták, megkóstoltatták. A dominikánus mézbor desszert ital és ha már desszert, kínáltak hozzá dominikáner süteményt is. A mézbor valódi klasszikus, a középkorban és a kora újkorban a szőlő hiányában ebből állítottak elő alkoholos italt főleg Észak-Európában a méz erjesztésével. Az igazi magyar mézborban azonban szőlő is van. A vasvári domonkos kolostorban készülő mézbor receptje Báró Ambrózy Bélától, a Vas megyei kötődésű, 19. század végén élt híres méhésztől származik. A borba a méz mellé szőlő és törköly is került az erjesztés során. A dominikáner külsejében emlékeztet a domonkos rendre. A fekete, fehér sütemény színe a rend viseletére, a tetején a cukormáz csillag szintén a rend egyik jelképére utal. A csokis és világos piskótarészeket narancslekvár köti össze. A gyümölcs szerepeltetése a süteményben szintén nem véletlen, az is domonkos jelkép: a rendalapító kedvenc gyümölcse volt. A hagyomány szerint ő honosította meg azt Rómában. A teljes kötetrepertoár megismeréséről és a legújabb évjáratú mézbor megkóstolásáról a vasváriak sem maradnak le. A Nézzük meg együtt sorozat februári programjának része lesz többek között ez a kóstoló is.
Széchenyi2020