2019.10.06. Hegyháti tájoló

Nyitott pincék napja

 

Már második alkalommal került megrendezésre a „Hegyháti tájoló” programja, amely környékünk szőlő és borkultúrájára igyekszik ráirányítani a figyelmet. Szeptember 28-án nyolc hegyháti faluban és Vasváron is számos rendezvénnyel és nyitott pincékkel várták az érdeklődőket.

 

A tavalyi esztendőben még a „Natúrparkok napja” országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva szervezte meg az oszkói Hegypásztor Kör az első „Hegyháti tájoló”-t, amelybe már akkor is több környékbeli település bekapcsolódott. Az idei évben azonban önálló hegyháti rendezvényként, még több résztvevővel, kicsit erőteljesebb előzetes reklámmal és ennek köszönhetően jóval nagyobb érdeklődés mellett zajlott a program. A legtöbb településen természetesen a szőlőhegyekre fókuszáltak, de voltak gasztronómiai, egészséges életmódhoz kapcsolódó és kulturális programok is – és természetesen számos nyitott pince, ahol a Hegyhát legjobb borait kínálták a gazdák.

Vasváron is több nyitott pince várta az érdeklődőket az Árok-hegyen, a Felsőárok-hegyen, a Gesztenyés-hegyen és a Hármas-hegyben is. A múzeumból – rövid kolostori vezetés után – több turnusban is séta indult a szőlőhegyre az egykori Szent Mihály-templom helyére. Kismákfán a mangalicafarm megtekintésére és mangalicatermékek kóstolására volt lehetőség, Nagymákfán pedig vadkovásszal készült kenyér és langalló készítésével ismerkedhettek a program résztvevői. Szilágyi Enikő elmondta, hogy csak pozitív visszajelzéseket kaptak a szombati nagymákfai rendezvénnyel kapcsolatban, aminek jövőre biztosan lesz folytatása. Két kemencében 10 kenyeret sütöttek, 10 kiló lisztből, valamint hat kiló lisztből gyúrt langallóval – vadkovászossal és élesztőssel – is kínálták a megjelenteket. Szomszédasszonya, Nagy Betti szombaton egész nap segítette munkáját. Érdeklődők érkeztek a helyiek, a vasváriak és a környékbeliek mellett Szombathelyről is, de Sopronból egy család csak azért látogatott el a Hegyhátra, hogy megnézzék: hogyan készül a vadkovászos kenyér. „Azt hiszem, életem legjobb kenyerét sütöttem meg szombaton”, fogalmazott. Az előre „bekészített” receptet sokan elkérték, az érdeklődők a receptúra mellé kovászt is kaptak ajándékba, hogy még bátrabban neki merjenek állni a kiváló kenyér sütésének. Volt, hogy megtelt a nagymákfai kiülő rész, annyian fogyasztották a finom kenyeret.

Egészséges ételek

 

Egy nappal előtte Együtt főz a család! címmel tartottak gasztronómiai eseményt a Nagy Gáspár Művelődési Központban. Ételek, receptek az Élet Tudományának fényében, vegetáriánus étkekkel. A rendezvény azért is volt fontos, mert a bemutatott rendkívül finom ételekkel megőrizhetővé válik az egészség. A magyaros fűszerezés mellett az egzotikus ízek is előtérbe kerültek. Kiderült: a titok a fűszerezésben és a saját testtípusunk megismerésében rejlik. A közös főzésben résztvevők megtanulhatták az ínycsiklandozó MUA elkészítésének titkát is.

Laki László képgalériái a vasvar.hu oldalon tekinthetők meg

Széchenyi2020