A tizennegyedik volt az idei Vasvári Rétes Fesztivál. A csapatok helyben nyújtották, sütötték a Nagy Gáspár Kulturális Központ körül felállított sátrakban a különleges finomságokat. A közönség idén is a túrós rétest szerette a legjobban. A fesztivál, ahogy szokott, a rétes kóstolás mellett a jóleső szemlélődésre adott leginkább alkalmat. Vásározók, kézműves foglalkozások, hungarikumok és esküvői fotográfiák kiállítása, játszóházak szórakoztatták a nagyérdeműt. No és a színpadi produkciók.
„Soha ne kérdezd meg mástól, mit és mennyit sportolj. Ezt csak az tudja megmondani neked, akivel 24 órát együtt élsz, te magad. Ha heti kétszer 15 percet mozogsz, az épp negyed órával több a semminél, amit mozgással magadra szánsz” – ezt a jó tanácsot Rubint Réka adta annak a nagyszámú sportos életmódot előtérbe állító érdeklődőnek. Több mint egy órás mozgásóráját csaknem százan sportolták végig vele. A hivatalos fesztiválnyitót pontban délben tartották.
„A nyár a fesztiválok időszaka. Minden település keresi a helyét ebben. Vasvár a rétes fesztivállal megtalálta egyediségét, ami a várost és a rendezvényt is jellemzi: ez a mértéktartás, a hagyományőrzés és változatosság”, mondta Tóth Balázs, Vasvár polgármestere köszöntőjében. A megnyitón Szombathely is képviseltette magát. A Szent Márton Emlékév kapcsán speciálisan a vasvári programra megálmodott rétest hoztak, valamint a Szent Márton-kiflit, amit Szekeres Kriszta rögtön meg is felezett a vasvári városvezetővel. „Köszönjük, hogy eljöhettünk a fesztiválra! Ahogy egykor Szent Márton, úgy most mi is arra szeretnénk jelenlétünkkel és az emlékév rendezvényeivel felhívni a figyelmet, hogy ossza meg egymással, kinek mije van: a tudást, a tehetséget, a szeretetet, a másokra való odafigyelést. Mindannyiunknak van, lehet olyan java, amit adhat a másiknak”, mondta a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. munkatársa, Szekeres Kriszta. Látványosság volt a sok látnivaló között Kádár Ferkó fotószínháza. A békéscsabai attrakcióval kilenc éve járják az országot a vándorfotográfusok. Már 67 ezer embert fotóztak le magyar népi vagy polgári háttereik előtt, viseletbe öltöztetve a bátrakat. Vasváron egy 50-es években gyártott Csepel motorkerékpár, bőr fejvédő és bőrkabát dukált a fényképezkedőknek.
„A mese bölcsességre tanít: mindig van egy öreganyóka vagy apóka, aki tanácsot ad benne. Soha nem mondják meg pontosan, hol van a szerencse, de segítenek, hogy a főhős a próbákon túl tudjon jutni. A népmese mindig kerek, múltat és jelent összeköt és soha nem történik benne olyan, aminek ne lenne következménye”, mondta színpadi bemutatója után Csernik Pál Szende, aki idén is mesterien vonta be műsorába a gyermekeket és felnőtteket. Természetesen a fesztivál főszereplői a rétesek voltak. Idén is akadtak kísérletezők, akik a hagyományos ízek mellett újdonságokkal próbálkoztak. A legmerészebb talán a szomszédvárból érkező sütöde töltött káposztás, marhahúsos rétese volt. De ha már a rétes sorolónál tartunk: volt palóc, krumplis, csokis-meggyes, meggyes-mákos és Szent Mártoné, ami sárgabarackos, baracklekváros, rozmaringos, diós töltelékkel készült. Legtöbben a kínálatból azonban ismét a túrós rétest keresték.
„Kezeimben van a készítés. Egyszerű tésztával dolgozom. Rétesliszt, olaj, só, langyos víz az alapja, amit nagyon alaposan kell kidolgozni. Nem szabad rá sajnálni az időt és energiát”, adta jó tanácsként az egyik legnépszerűbb rétes portán Séfelné Horváth Ilona. A háziasszony azt is elmondta: a tésztát meleg helyen negyed órát nedves konyharuha alatt kell pihentetni. Aztán jöhet a nyújtás és a töltelék, majd a sütés. A fesztivál gasztronómia részének zárásaként díjakat osztottak a szervezők. Mind a tíz nevező csoport kapott oklevelet a vasváriaktól azért, hogy helyben és hagyományokat éltetve sütötték a rétest. A fesztiváldíjat Balázs és csapata kapta. A Letenyéről érkező kompánia a réteskirály díjat is elhozta. „Családban az erő, mi egy család vagyunk és az összetartás, csapatszellem nagyon jól működött ma is” – magyarázta sikerük titkát Barta Balázs. A letenyeiek hagyományos receptekkel érkeztek. Náluk is a túrós rétest keresték leginkább a vevők. Este hatig rétes portájukon 35 kiló liszt, 15 kiló túró, tíz kiló mák, ugyanennyi meggy és alma fogyott a sütéshez. A foglakozására nézve hentes 16 éve süt rétest is. Apósa pék, ők két éve tartanak Balázsékkal, így alkotnak egy csapatot. A díjkiosztón végül elhangzott: Jövőre 15 éves lesz a rendezvény. Akkor a főszervező, Gergyéné Szakály Georgina kötényt köt és az ígéret szerint rétest is süt a jubileum tiszteletére.
pm
Fotó: Laki László