2021.06.02. 1.4.1.-15.-VS1-2016-00022

Bölcsőde kialakítása Vasváron

A kedvezményezett neve: Vasvár Város Önkormányzata
A projekt címe: „Bölcsőde kialakítása Vasváron”
A szerződött támogatás összege: 84 999 496Ft
A támogatás mértéke (%-ban),100 %
A projekt tartalmának bemutatása. Csatolom
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.10.31.
A projekt azonosító száma: TOP – 1.4.1.-15.-VS1-2016-00022.
A projekt során Vasváron, a Ficánkoló Óvoda Béke utca 11. szám alatt levő telephelyének átalakítása történik meg két csoportos bölcsődévé, a belső udvar lefedésével, az épület felújításával.
A projekt Vasváron a kisgyermekes családok igénye alapján került megfogalmazásra, mely a megalapozó dokumentumban kifejtésre került. A településen nagyszámú igény jelentkezett a 0-3 éves gyermekek elhelyezésének megoldására, ezzel segítve a kisgyermekes édesanyák munkába állását.
A bölcsődei férőhelyek kialakítása keretében projektarányos akadálymentesítésre kerül sor 1 db akadálymentes parkoló kialakításával, a főbejárat akadálymentesítésével, valamint 1 db mozgássérült vizesblokk létrehozásával. 
A projekt megvalósítása során energiahatékonysági fejlesztés is történik, a TNM rendeletnek történő megfelelés érdekében (hőszigetelés, külső nyílászáró csere, stb.).
A projekt keretén belül eszközbeszerzésre is sor kerül, a bölcsődei nevelési feltételeknek történő megfelelés érdekében.
A projekt átfogó célja:
 
A fejlesztendő járásban levő Vasvár Városban a három év alatti gyermekek gondozásának, napközbeni ellátásának megoldása két csoportos bölcsőde kialakítása és üzemletetése által, ezzel segítve a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérését, a 25-40 éves női népességen belüli foglalkoztatásban levő nők arányának növelését.
Specifikus célok:
1)Olyan magas színvonalú szolgáltató intézményegység kialakítása, amely az alapellátás keretében alaptevékenységként napközbeni ellátást nyújt a 0-3 éves gyermek számára.
2)Vasváron a három éven aluli gyermekek nappali gondozása-nevelése, harmonikus testi-szellemi fejlődésének segítése az életkori és egyéni sajátosságok figyelembevételével.
3)A kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérésnek segítése, a rugalmas munkavállalás (CSED, GYES mellett) háttér feltételeinek támogatása
4)A 25-40 éves női népességen belüli foglalkoztatásban levő nők arányának növelése a vasvári járásban
Elvárt eredmények:
 
1)2 csoportos, minimum 20 férőhelyes bölcsőde létrehozása és üzemeltetése, a településen élő, 3 év alatti gyermeket nevelő családok életminőségének javítása, munkába állását segítő szolgáltatás érdekében.
2)1 db felújított és átalakított épület – figyelembe véve az akadálymentességet, környezettudatosságot és az energiatakarékosságot (projektarányos akadálymentesítés történik, az épület energiahatékonyságának növelése, megújuló energiaforrás bevonása napelemek felhelyezésével. Az épületben kialakításra kerül a két bölcsődei csoportot kiszolgáló melegítő konyha is.
3)A jogszabályi előírásoknak megfelelő számú parkoló, valamint a részleges akadálymentesítés feltételeinek történő megfelelés érdekében 1 db mozgássérült parkoló biztosítása.
4)Eszköz és bútorzat beszerzés, mely biztosítja a kisgyermekek bölcsődei ellátásához szükséges jogszabályi feltéteknek történő megfelelést, a megfelelő munkakörülményeket.
5)Teremtett új munkahelyek száma a kialakított bölcsőde személyi feltételeinek biztosítása érdekében: 6 fő
Vasvár Városban a három év alatti gyermekek gondozásának, napközbeni ellátásának megoldására két csoportos bölcsőde kialakítására és üzemeltetésére nagy szükség volt, ezzel segítve a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérését, a 25-40 éves női népességen belüli foglalkoztatásban levő nők arányának növelését. Mindezt úgy megvalósítani, hogy már ősszel birtokba vehessék a gyerekek az új bölcsődéjüket.
A férőhely bővítés mellett más szempontokat is figyelembe véve zajlik a projektnél a kivitelezés, hiszen fontos a gyerekek és óvodapedagógusok számára is a barátságos és szép, praktikus környezet, és a megfelelő felszereltség is.
A Ficánkoló Óvoda Béke utca 11. szám alatti telephelyén lévő épületben két csoportos bölcsőde kialakítása a vállalkozási szerződésben meghatározott ütemezésnek megfelelően halad. A bölcsődei férőhelyek kialakítása a meglévő épület átalakításával és a belső udvar lefedésével valósul meg, teljes belső átalakítással, ahol szinte csak a főfalak maradtak, a jogszabályi megfelelőség miatt az energetikai fejlesztések is folyamatban vannak.
Projektzáró összefoglaló
Lezárult az óvoda átalakításával az új bölcsődei rész kialakítása, a projekt zárása a teljesítési határidőre megtörtént.
A kivitelezés befejezésével az épület hasznos alapterülete 395,34 m2 lett, valamint a két csoportszobához külön-külön 58,72 m2 és 66,52 m2 terasz létesült. A projekt megvalósítása során a jogszabályoknak történő megfelelőség végett energiahatékonysági fejlesztés is megvalósult külső homlokzati hőszigeteléssel, födém szigeteléssel, külső nyílászáró cseréjével, valamint napelemes rendszer kiépítésével.
A bölcsődei férőhelyek kialakítása keretében projektarányos akadálymentesítésre is sor került, melynek keretén belül 1 db akadálymentes parkoló kialakítása, a főbejárat akadálymentesítése, valamint 1 db mozgássérült vizesblokk létrehozása történt.
A bölcsőde működésének feltételeként a projekt keretén belül bölcsődei eszköz és bútorzat beszerzés is történt, mely biztosítja a kisgyermekek magas színvonalú ellátását, a megfelelő munkakörülményeket.
A projekt eredményeként 2 csoportos, 26 férőhelyes bölcsődei intézményegység jött létre, mely 2018. szeptember 1-ével többcélú intézmény keretében – Vasvári Ficánkoló Óvoda és Mocorgó Bölcsőde – kezdhette meg működését.
A projekt megvalósításához az önkormányzat közel bruttó 85 millió Ft. vissza nem térítendő támogatást kapott, melyet saját forrásból – költségek növekedése, arányosítás szükségessége, működési feltételek biztosítása – szükséges volt kiegészíteni.
Széchenyi2020