2021.06.02. TOP 3.2.1.-16.-VS1-2017-00018

Az Óvoda épületének és az Ifjúsági Ház épületének energetikai korszerűsítése Vasváron

 

Kedvezményezett neve: Vasvár Város Önkormányzata

A projekt címe: „Az Óvoda épületének és az Ifjúsági Ház épületének energetikai korszerűsítése Vasváron”

A szerződött támogatás összege: 125 499 998 Ft

A támogatás mértéke (%-ban),100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. 04. 10.

A projekt azonosító száma: TOP – 3.2.1.-16.-VS1-2017-00018

 

A projekt átfogó célja:

Önkormányzati intézmények – Óvoda és Ifjúsági Ház – energetikai felújítása a hatékonyabb energiahasználat, racionálisabb energiagazdálkodás elősegítése, a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése érdekében.

 

A projekt hosszú távú közvetlen és közvetett céljai:

 

Közvetlen célok:

– épületek energetikai mutatóinak korszerűsítése

– nyílászárócsere

– utólagos hőszigetelés megvalósítása

– korszerű fűtési rendszer adaptálása

 

Közvetett célok:

–  káros anyag kibocsátás csökkentése

–  energiafüggőség folyamatos csökkentése és fosszilis energiahordozók felhasználása miatti energiaellátás biztonságának növelése

–  gyerekek és dolgozók munka- és elhelyezési körülményeinek javítása

–  települési elvándorlás csökkentése és népességmegtartó erő fokozása

–  a város, járás illetve régió gazdasági versenyképességének fokozása

 

Elvárt eredmények:

– jelentős mértékű tüzelőanyag és energia megtakarítás realizálása, releváns költségmegtakarítás elérése

– intézmény fenntartási költségek optimalizálása

– ingatlanok élettartamának növelése

– ingatlanok esztétikai megjelenésének javulása, épületeket használók komfortérzetének javulása, településkép pozitív változása, az önkormányzati vagyon gyarapodása

 

Építési munkálatok készültsége-HELYZETJELENTÉS:

Az építési munkát végző kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében megtörtént, a kivitelezési munka a megkötött vállalkozói szerződés szerinti ütemben elkezdődött.

 

A kivitelező kiválasztására közbeszerzési eljárás került lefolytatásra, melynek eredményeként a győztes ajánlattevővel (CIZO-ÉP Kft.) a vállalkozói szerződés 2018.08.06-án aláírásra került.

A projekt térben és időben két elkülönülő elemből áll. Az Óvoda épülete Vasvár központjában a Kossuth Lajos utca 2. szám alatt (1240 hrsz.), míg az Ifjúsági ház Vasvár, Nagymákfa u. 32. szám alatt (Nagymákfa városrészen) található. A kivitelezés a funkció és épület használata végett először az Óvoda épület korszerűsítési munkáival kezdődtek meg, majd annak elkészülte után az Ifjúsági ház épület korszerűsítési munkái folytatódtak.

Műszaki tartalom a két épületre vonatkozóan:

  1. Óvoda épülete
  • külső homlokzat hőszigetelése, felületképzés kialakítása
  • padlásfödém szigetelése
  • pincefödém szigetelése
  • épület földszintjének akadálymentesítése (akadálymentes WC kialakítása és a bejárat akadálymentesítése)
  • nevelői öltöző kialakítása meglévő helyiség leválasztással
  • fűtéskorszerűsítés (2 db gázkazán cseréje, 33 db termosztatikus radiátorszelep elhelyezése, 8 db elektromos fűtőtest elhelyezése)
  • 20 kWp napelemes rendszer kiépítése
  1. Ifjúsági Ház épülete
  • külső homlokzat hőszigetelése, felületképzés kialakítása
  • padlásfödém szigetelése
  • aljzatbeton szigetelése
  • kül- és beltéri nyílászárók cseréje
  • épület vízszigetelése
  • padlóburkolat cseréje
  • vizes szerelvények elhelyezése
  • épület akadálymentesítése (akadálymentes WC kialakítása, mozgáskorlátozott parkoló kialakítása, lépcsőlift elhelyezése, bejárat akadálymentes kialakítása)
  • fűtéskorszerűsítés (24 db elektromos fűtőtest elhelyezése)
  • 25 kWp napelemes rendszer kiépítése

 

Kivitelezés 50%-os készültsége (2019. november 30.)

  1. Óvoda épülete

A kivitelezés a vállalkozói szerződés aláírásával egyidejűleg a munkaterület átadás-átvételt követően 2019.08.06-án megkezdődött, mivel az Óvoda épület használhatósága kiemelkedően fontos volt. A kivitelezés gyors ütemben haladt, ezáltal a vállalkozói szerződésben előírt határidő lejárta előtt 2019.09.02. napjára a Kivitelező készre jelentése alapján az Óvoda épület energetikai felújítása 100%-ban elkészült. A műszaki átadás átvétel 2019.09.04. napján sikeresen lezárult.

  1. Ifjúsági Ház épülete

A projekt kivitelezése a szerződés szerinti munkaterület átadás-átvétellel 2019.08.06-án az Óvoda épületével kezdődött meg, majd az Óvoda épület sikeres műszaki átadás-átvétele után 2019.09.25-én az Ifjúsági ház kivitelezése is elkezdődött. 2019. november 30. napjáig a projektelem még a 25%-os készültéget nem érte el a sok bontási munkák és csapadékos időjárás miatt.

Összefoglalás

Az elért előrehaladás, figyelembe véve az építéstechnológiai előírásokat és a vállalkozói szerződést megfelelő. A projektkészültség a teljes kivitelezésre vonatkoztatva 2019. november 30. napjáig elérte az 50%-os készültséget a műszaki ellenőr által leigazolt teljesítés alapján.

Az elkészült Óvoda épülete

Ifjúsági Ház épülete

Kivitelezés 100%-os készültsége (2020. május 27.)

Az Óvoda épület energetikai felújítása az 50%-os készültség alatt 2019. szeptember 04. napján sikeres műszaki átadást követően elkészült, jelen időszakban az Ifjúsági Ház kivitelezési munkái folytak.

  1. Ifjúsági Ház

Az Ifjúsági Ház épületének kivitelezési munkái 2019. november 30. napjáig nem érte el a 25 %-os készültséget, mivel a bontási munkák mennyisége és az időjárási viszonyok gyorsabb ütemű munkát nem tettek lehetővé. Az épületben a feltárások és bontások során olyan mértékű műszaki problémák merültek fel, melyek megoldása nélkül az eredeti projektcél megvalósítása ellehetetlenült. Az épület falazata annyira felvizesedett, hogy az egész épület szellőztetésére egy központi szellőzőrendszer kiépítésének javaslattétele, ajánlatkérése, majd az ajánlatok elfogadása után szerződésmódosításra került sor 2020. február 24. napján. A műszaki tartalom módosítása miatt szükségessé vált a kiviteli munkák befejezésének határidejét módosítani, mely alapján a kivitelezés tervezett befejezési időpontja 2020. június 01. napja lett. A kivitelezés a szerződés módosítást követően megfelelő ütemben haladt folyamatos műszaki ellenőrzés mellett, ezáltal a műszaki átadás-átvételi eljárása 2020. május 22. napján megkezdődhetett, majd a felvett hibák javítását követően 2020. május 27. napján sikeres lezárult. Így a teljes beruházás mindkét projekteleme megvalósult, a készültségi foka elérte a 100%-ot a műszaki ellenőr által leigazolt teljesítés alapján.

Ifjúsági Ház épülete

Sajtóközlemény záró_TOP_energetika_Vasvár

Széchenyi2020