2021.06.02. TOP – 1.1.3.-15.-VS1-2016-00003

Helyi termelői piactér fejlesztése Vasváron

Kedvezményezett neve: Vasvár Város Önkormányzata
A projekt címe: „Helyi termelői piactér fejlesztése Vasváron”
A szerződött támogatás összege: 62 131 326 Ft
A támogatás mértéke (%-ban),100 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.10.31.
A projekt azonosító száma: TOP – 1.1.3.-15.-VS1-2016-00003.
Vasvár kiemelkedő szerepet tölt be a térség helyi kultúrájának megőrzésében rendezvények keretein belül, ahol fontos szerepe van a helyi termelők széles választékú termékeik bemutatásának. A cél hogy minél nagyobb körben és rétegben elterjedjen a régi hagyományokon alapuló hazai alapanyagokból előállított egészséges és minőségi kistermelői termékek fogyasztása. Mivel Vasváron inkább a rendezvényekhez köthető ezen termékek elérhetősége, ezért Vasvár Város Önkormányzata a heti egy alkalommal működő vásárát szeretné kibővíteni a termelői piaccal. 
Vasvár Város Önkormányzata a helyi termelői piac működéséhez szükséges előírások biztosítása érdekében a vasvári 2036 hrsz. alatti ingatlanát a pályázat keretén belül teljes közművel látja el, a termelők részére térburkolattal fedett árusítóteret hoz létre 1130,2 m2 nagyságú területen, ahol a beszerezni kívánt pavilonokat állítaná fel, ami fontos az élelmiszerek higiénikus árusításához, valamint egy 82,53 m2 hasznos alapterületű kiszolgáló épületet létesít. Az épületben kap helyet a termelők részére szükséges illemhely és vízvételi lehetőség, a vendégek részére férfi-, női- és mozgáskorlátozott vizesblokk, illetve a takarításhoz szükséges eszközöknek egy tároló helyiség. Az épület két végében egy-egy 16,80 m2 nagyságú tároló helyiség létesül, melyet a termelők is ki tudnának használni, valamint az Önkormányzatnak a pályázat keretén belül beszerezni kívánt eszközöket fogja tárolni. A termelők komfortosságát segítve az épületen kívül áramvételi helyet is biztosítunk.
A mozgáskorlátozottak részére egy darab parkolóhely az épület közelében kerül kialakításra, ahonnan biztosított lesz mind az árusító tér, mind pedig az épületben létesülő illemhely akadálymentes megközelítősége. (pl. rámpa kialakítása kétoldali kapaszkodóval, burkolt felület biztosítása stb.)
A kiszolgáló épület az ingatlanon lévő gépházhoz és a közelben található vasvári fürdő épületeihez illeszkedve kerül kialakításra a környezetet és a tájba illeszkedést figyelembe véve. Az épület kontyolt nyeregtetős kialakítással, falazott szerkezettel épül. Az épület homlokzati kialakítása a fehér vakolattal, a klinkertégla burkolattal és a fa nyílászárókkal, cserép fedéssel igazodik a meglévő épületekhez.
A projekt átfogó vagy hosszú távú célja:
-a település népességmegtartó erejének növelése és
-a helyi szereplők jövedelemtermelő képességének javítása.
A projekt specifikus vagy rövid távú céljai:
-a helyi mezőgazdasági termelési feltételek javítása,
-a vállalkozások működési környezetének javítása.
A közvetlen célok közé soroljuk az alábbiakat:
-a helyi termelők és mezőgazdasági vállalkozók vagy vállalkozni vágyók támogatása érdekében az értékesítés körülményeinek javítása,
-a helyi lakosok, illetve turisták körében a helyi piac népszerűsítése.
A projekt a következő közvetett célok elérését tartja szem előtt:
-a közétkeztetés, az éttermek és szálláshelyek, továbbá a fogyasztók helyi termékekkel való ellátásának biztosítása,
-a munkanélküliségi ráta csökkentésének és az aktivitási ráta növelésének ösztönzése.
Építési munkálatok készültsége – HELYZETJELENTÉS
A helyi termelői piac kialakítása a megkötött vállalkozói szerződés szerinti ütemben halad.
A kiszolgáló épület az ingatlanon lévő gépházhoz és a közelben található vasvári fürdő épületeihez illeszkedve került kialakításra a környezetet és a tájba illeszkedést figyelembe véve. Az épület nyeregtetős kialakítással, falazott szerkezettel épül. Az épület homlokzati kialakítása a fehér vakolattal, a klinkertégla burkolattal és a fa nyílászárókkal, cserép fedéssel igazodik a meglévő épületekhez.
A felújítás megtervezésekor a termelők komfortosságát segítve az épületben vízvételi- és áramvételi helyek kiépítése folyik, valamint két oldalon nagy tároló helyiségek is készülnek. Elkezdődtek a parkoló kialakítás munkálatai, valamint térkövezés.
PROJEKTZÁRÓ ÖSSZEFOGLALÓ
 
A helyi termelői piac kialakítása a megkötött vállalkozói szerződés szerinti ütemben haladt, a kiírt teljesítési napra a kivitelező részéről a készrejelentés, majd ezt követően sikeres műszaki átadás is megtörtént. Az ünnepélyes átadóra a Hegyháti Napok programsorozat nyitó eseményeként került sor.
Az újonnan átadott épület és a kialakított térköves felület kívülről megszépült tér képét mutatja, azonban a fából készült, árnyékolóval ellátott asztalokkal vált egységessé, az eszközbeszerzés szintén a projekt keretein belül valósult meg. Környezettudatosság és energiatakarékosság jegyében a napelemek felszerelése is megtörtént.
A mozgáskorlátozottak részére egy darab parkolóhely az épület közelében került kialakításra, ahonnan így biztosított mind az árusító tér, mind pedig az épületben létesülő illemhely akadálymentes megközelíthetősége.
A beruházás nemcsak a városszépítés miatt fontos, a helyi gazdák és kistermelők jövedelemtermelő képességének javítása, a helyi termelők és mezőgazdasági vállalkozók vagy vállalkozni vágyók támogatása érdekében az értékesítés körülményeinek javítása is fő szempont volt.
A felújított tér területe többfunkciós helye a városnak: elsősorban parkoló, ahol évente búcsút, hetente vásárt tartanak.
Széchenyi2020