2021.06.02. TOP – 2.1.2-15-VS1-2016-00009

A vasvári Kilátó környezetének megújítása rekreációs célokra történő hasznosítása érdekében

Kedvezményezett neve: Vasvár Város Önkormányzata
A projekt címe: „A vasvári Kilátó környezetének megújítása rekreációs célokra történő hasznosítása érdekében „
A szerződött támogatás összege: 50 740 135 Ft
A támogatás mértéke (%-ban),100 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.10.31.
A projekt azonosító száma: TOP – 2.1.2-15-VS1-2016-00009.
A projekt lényege a vasvári kilátó felújítása és a körülötte lévő zöldfelület megújítása rekreációs és szabadidős célokra a népesség megtartásának elősegítésére és a lakosság egészségmegőrzésének támogatására. A kilátó melletti téren gyermekjátszótér és fitneszpark kerül kialakításra, ami kerekesszékkel is megközelíthető lesz. A kilátó és a körülötte lévő tér pedig rendezvénytérként kerül hasznosításra, mely bérbe adható és ezáltal gazdasági szerepe is van, másfelől a város saját rendezvényeinek megtartására is alkalmas (ez szintén többes hasznosítást jelent, mert nagyobb rendezvényeknél bevételt termelhet, kisebbeknél a lakosság elégedettségét növeli, mely hozzájárul a népességmegtartáshoz, továbbá piaci bevezetésre is alkalmasak).  A projekt két rendezvényt tartalmaz a „soft” elemek megvalósításaként: egy zöld napot és egy értéknapot.
 
A projekt olyan infrastruktúra-fejlesztést tartalmaz, amely javítja a település általános környezeti állapotát, segíti a település fenntartható fejlődési pályára állítását. A projekt kapcsán a kijelölt akcióterületen található zöldfelületek megújítása valósul meg. A fejlesztések megvalósításával a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása valósul meg, a beavatkozások területe alkalmas a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez, mindeközben a fejlesztés a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálja, a biztonságosan használható városi zöld környezet megteremtéséhez járul hozzá.
A fejlesztés eredményeképpen Vasváron a Kilátó és környéke újul meg, mely jelenleg nem igazán kerül hasznosításra rossz állapota miatt. Turisztikai jelentősége sincs. A beruházás után egy megújult Kilátót és gyermek- illetve felnőtt játszóteret kap a város, amely elsősorban rekreációs célokkal szolgál a városlakók számára, így hozzájárulva a népesség megtartásához, valamint gazdaságélénkítő hatása van az újonnan kialakított szolgáltató-/rendezvénytér által, és addicionális hatásként, de nem kimondott célként gazdasági előnyt is jelent, a turisztikai ágazatot erősítő tényezőként hasznosulhat a városban.
Célcsoport:
A fejlesztés célcsoportját a város lakossága jelenti. Továbbá a környező kisebb települések lakosait is érinti a fejlesztés. A lakosságon belül elsősorban a kisgyermeket és szüleiket, a fiatalokat és a sportolni vágyókat érinti pozitívan a fejlesztés, de tekintetbe véve, hogy a beruházás helye egyben lehet a jövőben a városban zajló szabadtéri rendezvények egyik helyszíne is, így a teljes lakosságot érinti.
Az igényfelmérés eredményeképpen bebizonyosodott, hogy a lakosok szükségesnek tartják egy olyan játszótér létrehozását a településen, ahol a szülők is hasznosan el tudják tölteni az időt, amikor éppen nem kell futni a gyermekük után, illetve nagyobb gyermekkel is fel tudják keresni. A már nem gyermekekkel érkező középkorosztály részéről is felmerült az igény már a más városokban megtalálható szabadtéri fitnesz eszközök iránt.
Elvárt eredmények:
A projekt eredményeként, a sportolási is kikapcsolódási lehetőségek növelése révén, javul az akcióterületen élő lakosság életminősége, valamint hozzájárul további zöldfelületek revitalizációjához és a beruházás során maradandó értéket teremt a területen.
A projekt eredményeként olyan új szolgáltatás kialakítására kerül sor, mely az akcióterületen nem található, illetve melynek révén csökken a szolgáltatás eléréséhez szükséges idő és távolság, mivel eddig a településen nem voltak megtalálhatók ezek a szolgáltatások, más városba kellett utazni, ha valaki igénybe kívánta venni azokat.
A tervezett beruházás esetében a gazdaságélénkítő tevékenység egyfelől úgy valósul meg, hogy a kialakított szolgáltató-/rendezvényteret bérbe adjuk, másfelől Vasvár vonzóbb lesz a családok/fiatalok számára, továbbá a szolgáltatási szektorban forgalomnövekedését hozhat a beruházás, ha többen látogatnak el, vagy a lakók több időt töltenek a településen.
Műszaki-szakmai eredmények:
-felnőtt játszótéri fitnesz elemek kihelyezése: 1 db hasizom erősítő, 1 db láberősítő lépegető, 1 db karerősítő függeszkedő, 1 db törzsfordító, 1 db kerékpár
-gyermek játszótéri elemek kihelyezése: 1 db kisgyermek csúszda, 1 db homokozó + homokozó tető, 1 db rugós játék, 1 db rugós mérleg, 1 db hinta, 1 db mászó vár, 1 db mászó, 1 db kör függeszkedő, 1 db mérleg, 1 db kosaras hinta, 1 db mászóka, 1 db kötélpálya, 1 db rugós játék
-1 db megújult Kilátó és rendezvénytér
-2 db rendezvény: 1 db zöld nap, 1 db értéknap
Építési munkálatok készültsége-HELYZETJELENTÉS 
A zöld város projekt az ütemtervnek megfelelő szakaszban van.
A kilátó melletti téren a tereprendezés megtörtént, a gyermekjátszótér és fitneszpark kialakítása folyamatban van, ami kerekesszékkel is megközelíthető lesz. A kilátót körülvevő tér tökéletesen hasznosítható rendezvénytérként a város saját rendezvényeinek megtartására, de akár bérleményként is hasznosítható egyéb rendezvények, programok lebonyolítására a vasváriak örömére, kikapcsolódására.
A felújítás kiterjed a téglafal, valamint a kilátó fa-fémszerkezetének felújításáig, és új térburkolat is készül.
Építési munkálatok készültsége-HELYZETJELENTÉS
A vasvári kilátó felújítása és a körülötte lévő zöldfelület megújítása rekreációs és szabadidős célokra a népesség megtartásának elősegítésére és a lakosság egészségmegőrzésének támogatására a tervezet szerint befejeződött.
Az ünnepélyes átadóra is sor került, a Vasvári több generációs szabadidő park egy teljesen megújult környezet minden lakó számára a tartalmas időtöltéshez.
A legkisebbeket színes csúszdák, hinták, homokozó, mászóka és mini kötélpálya várja hangulatos, igényes környezetben.
A kísérők, és a kilátó felé kalandozók számára pihenőpadok lettek kihelyezve árnyékoló pergolával, ami igazán kellemes környezetet biztosít a megpihenni vágyóknak. Szaletli – pavilon – is lett építve, szintén a praktikusság és kényelem jegyében.
A nagyobbakra is gondolva szakértői tanácsra beszerzésre került 5 felnőtteknek szánt fitneszelem, mely játékosan szolgálja ki mind a nagyobb gyerekeket, de akár a szülőket, nagyszülőket is.
Az akadálymentes megközelítés, valamint egy speciális, mozgásukban korlátozott személyek számára használható hinta építésével tényleg elmondható, hogy a kilátó felújításával egy mindenki által elérhető és szerethető park jött létre a szabadidő hasznos eltöltésére, és mellette a város büszke lehet a megújult és kibővült turisztikai látványosságával.
Széchenyi2020