2021.06.02. TOP-2.1.3-16-VS1-2019-00004

Csapadékvíz-elvezetés Vasváron II. ütem

TOP-2.1.3-16-VS1-2019-00004

 

Tartalom:

 

Csapadékvíz-elvezetés Vasváron II. ütem

 

Kedvezményezett neve: Vasvár Város Önkormányzata

A projekt címe: „Csapadékvíz-elvezetés Vasváron II. ütem”

A projekt azonosító száma: TOP- 2.1.3-16-VS1-2019-00004

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.10.31

A szerződött támogatás összege: 218 487 099 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

 

A projekt átfogó célja:

Vasvár Városban a Derkovits és Hunyadi utcákban a csapadékvíz elvezetés megoldása, ezzel a környezeti és gazdasági károk csökkentése, megelőzése.

 

Specifikus célok:

Önkormányzati és magáningatlanok védelme a csapadékvíztől és belvíztől a Derkovits és Hunyadi utcákban.

A projekt területén megvalósult értékteremtő beruházások védelme a vízkároktól.

Az alacsonyabban fekvő területek (belterület) védelme a hirtelen lezúduló víztömegtől.

 

Jelen projekt keretén belül azon utcák vízelvezetése került előtérbe, ahol a problémák megoldása a legsürgetőbb, így a Hunyadi és Derkovits utcák képezik a műszaki tartalom részét, mivel földrajzilag magaslati ponton vannak, a központba nagy esőzés esetén onnan érkezik a víztömeg.

A tervezési terület által érintett utcákban kiépített felszíni vízelvezető hálózatok üzemelnek, melyek nyílt, földmedrű árokhálózatból és rövidebb szakaszokon zárt csapadékcsatornákból épülnek fel.

Az új hálózat nyomvonala többnyire megegyezik az eredeti hálózatéval. A tervezett árkok teljes hosszban burkoltak, a tervezett árokburkoló elemek vízszállító képességei kielégítik a hidraulikai számítások alapján meghatározott mértékadó vízhozamokat. A terület főgyűjtője a Dózsa és a Derkovits utca közötti szakaszán megtervezett Á-Hunyadi- 1 jelű árok, mely a Dózsa utcai torkolatban a meglévő csapadékcsatornához csatlakozik, melynek befogadója a Csapás árok.

 

Tervezett létesítmények

Hunyadi János utcában a meglévő csapadékvíz elvezető hálózat földmedrű nyílt árkokból és a Vérmező utca északi felében kiépült árkok által szállított csapadékvizeket levezető Ø60b csapadékcsatornából épült ki.

A terület főgyűjtője a Dózsa utca és Derkovits utca közötti szakaszán megtervezett Á-Hunyadi-1 jelű árok, mely a Dózsa utcai torkolatban a meglévő csapadékcsatornához csatlakozik. A fentiekben említett meglévő Ø60b csapadékcsatorna jelenleg a Derkovits utcai nyugati oldali útárokhoz csatlakozik és a Derkovits utca 13. sz. lakóház előtt a burkolatot keresztező, majd a 12. sz. lakóház udvarán húzódó Ø50b csapadékcsatornában kerül továbbvezetésre az általa szállított vízmennyiség. Annak érdekében, hogy a magáningatlanon húzódó csapadékcsatorna terhelését és ez által a kiöntésveszélyt megszüntessük az Á-Hunyadi-1 jelű árokba került átkötésre a meglévő Hunyadi utcai Ø60b csapadékcsatorna.

Az árok hossza: 280,30 m.

Mellékága az Á-Hunyadi-1-1 jelű árok.

Az Á-Hunyadi-1 jelű árok 0+176,6 m szelvényébe csatlakozik az Á-Hunyadi-1-1 jelű árok, mely a Hunyadi utca északi oldalán került betervezésre.

Az árok hossza: 272,84 m.

 

Az Á-Hunyadi-2 jelű árok az Derkovits és Vérmező utcák közötti szakaszán a meglévő Ø60b csapadékcsatorna fölé került betervezésre. A burkolt árok követi a csapadékcsatornára épített, meglévő víznyelőaknák víznyelőrácsainak magassági vonalvezetését, tehát a magasponttól indulva a keletkezett csapadékvizeket a víznyelőkön keresztül a zárt csapadékcsatornába juttatja.

Az árok hossza: 50,45 m.

 

Az Á-Hunyadi-3 jelű árok a Vérmező utcától keletre eső utcarészen a meglévő déli oldali útárok területén került betervezésre. Az árok a Vérmező utcai torkolatba épített, meglévő csapadékcsatornához csatlakozik.

Az árok hossza: 210,42 m.

 

Derkovits utca területén figyelembe véve a jelenlegi lefolyási viszonyokat két vízgyűjtő terület került lehatárolásra. A vízválasztó a Góré utcai torkolat magaspontja. Az ettől északra eső utcarész csapadékvizei magáningatlanokon húzódó és a Táncsics utcai meglévő csapadékcsatorna középszakaszához kapcsolódó  Ø50b csapadékcsatornán kerülnek elvezetésre.

Az északi oldali vízgyűjtő területen került betervezésre az Á-Derkovits-2 és az Á-Derkovits-3 jelű árok. Mindkét csatorna a meglévő Ø50b csapadékcsatorna végszelvényétől indul, az Á-Derkovits-2 jelű árok a Hunyadi utcai meglévő csapadékcsatorna étkötésének zárt szakaszánál, míg az Á-Derkovits-3 jelű árok pedig és a Góré utcai csőátereszben ér véget. Mivel a meglévő csapadékcsatorna burkolat alatti szelvénye feltárás nélkül nem vizsgálható, így a kivitelezés előtt ezen szakaszt fel kell tárni és esetleges jó karba helyezéséről (mosatás, átépítés) gondoskodni kell. A csapadékcsatorna magáningatlanok területén húzódó szakasza alkalmas a vizek továbbvezetésére, legfőképpen a Hunyadi utcai csapadékcsatorna átkötését követően.

Az árok hossza: 124,19 m.

Az Á-Derkovits-3 árok hossza: 109,33 m.

 

Nyílt árkok:

A telkekhez a kapubejárókat átlag 4,0 m hosszú Ø40- Ø60 betoncső átereszekkel a csőnek megfelelő előre gyártott homlokfalakkal terveztük, a meglévő-megmaradó átereszek különböző méretűek. Az utak keresztezéseinél átépítendő és megmaradó átereszek vannak.

 

Csapadékcsatornák:

A csapadékcsatornák műtárgyai a tisztító aknák.

A tervezett aknák Ø100 cm belméretű tisztítóaknák Ø 600 méretű göv. fedlappal, négyszögletes fedlapkerettel, D400 terheléssel.

 

A központi városrész területén az ún. „városközpontban” a csapadékvíz elvezetés többnyire zárt csapadékcsatornákkal megoldott, így jelen tervezési fázisban ezen utcák csapadékvíz elvezető hálózatának tervezésével nem foglalkoztunk. A „perem” részeken a meglévő csapadékvíz elvezetés földmedrű nyílt árkokkal épült ki, melyek állapota a korábbiakban is említettek szerint nagyon leromlott. Jelen tervezési munkánk során ezen „peremterületek” csapadékvíz elvezető hálózatának áttervezésével foglalkoztunk. Mivel az érintett területek nem egy tömbben helyezkednek el, így a tervek dokumentálását a központi városrészen több, egy meghatározó utca nevével jellemzett és külön vízgyűjtő területként lehatárolt szakaszra bontottuk.

A tervezett árkok a teljes hosszban burkoltak. Az ingatlanokhoz történő bejutást min. Ø40b csövekből kiépítendő kapubejárók biztosítják. A csőátereszek minden esetben a csöveknek megfelelő méretű előregyártott támelemekkel kerülnek lezárásra.

 

Derkovits utca és környéke

A lehatárolt területet a Derkovits Gyula, Góré és a Táncsics Mihály utcák alkotják.

Derkovits utca területén figyelembe véve a jelenlegi lefolyási viszonyokat két vízgyűjtő terület került lehatárolásra. A vízválasztó a Góré utcai torkolat magaspontja. Az ettől északra eső utcarész csapadékvizei magáningatlanokon húzódó és a Táncsics utcai meglévő csapadékcsatorna középszakaszához kapcsolódó  Ø50b csapadékcsatornán kerülnek elvezetésre. A magasponttól délre eső utcarész csapadékvizei pedig szintén a Táncsics utcai csapadékcsatornába, de annak a végszelvényébe kerülnek levezetésre.

A déli oldal főgyűjtője az Á-Derkovits-1 jelű árok, mely a Táncsics utcából indul, majd egy átépítendő csőáteresszel keresztezi az utca torkolati burkolatát és a Derkovits utca nyugati oldali útárkaként halad a Góré utcáig.

Az árok hossza: 295,32 m.

Mellékága az Á-Derkovits-1-1 és az Á-Táncsics-1 jelű árok.

Az Á-Derkovits-1 jelű árok 0+107,2 m szelvényébe csatlakozik az Á-Derkovits-1-1 jelű árok, mely az utca keleti oldalán került betervezésre a Góré utcai torkolatig.

Az árok hossza: 193,0 m.

Hunyadi utcai zárt csapadékcsatorna

A lehatárolt területet a Hunyadi és a Táncsics Mihály utcák torkolati szakasza alkotja.

A tervezéssel érintett területen jelenleg is üzemelnek zárt csapadékcsatornák, melyek a környező utcák nyílt árkai és zárt csatornái által szállított csapadékvizeket szállítják a Csapás árokba. A közelmúltban az Önkormányzat kamerás vizsgálatnak vetette alá ezen csatornahálózatot és a kapott eredmények alapján döntött úgy, hogy azok állaga miatt át kell építeni a csomóponti csatornahálózatot. A tervezett hálózat gerincvezetéke a CS-H-1 jelű csatorna, mely a Hunyadi utcai nyílt árok becsatlakozásától indul és a Csapás árokba csatlakozik. A tervezett csapadék gerincvezetékhez csatlakozik aztán a Dózsa utca meglévő nyílt árkának, valamint a Táncsics utcai meglévő zárt csapadékcsatorna bekötő csatornája.

A zárt csapadékcsatorna hossza: 53,35 fm, bekötések hossza: 28,03 fm.

 

Nyílt árkok:

A telkekhez a kapubejárókat átlag 4,0 m hosszú Ø30- Ø50 betoncső átereszekkel terveztük a csőnek megfelelő előre gyártott homlokfalakkal, a meglévő-megmaradó átereszek különböző méretűek.

 

Csapadékcsatornák:

A csapadékcsatornák műtárgyai a tisztító aknák. A tervezett aknák Ø100 cm belméretű tisztítóaknák.

 

A megvalósítással érintett területeken – Derkovits utca és környéke, valamint a Hunyadi utca – a tervezett csapadékvíz elvezető hálózat teljes hossza 1617,23 m.

A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás HKT-077/2020. számon sikeresen lezárult, melynek eredményeként 2021. január 26-án a nyertes ajánlattevővel a HYDROCOMP Mélyépítő Kft.-vel a vállalkozói szerződés aláírásra került.
 

A kivitelezés 25%-os készültsége

A csapadékvíz-elvezetés kivitelezési munkái a vállalkozói szerződésnek megfelelően, a Vállalkozó 2021. április 22. napján tett teljesítésével elérte a 25%-os készültséget a következő szakaszokon elvégzett munkákkal:
 
CS-H-1 jelű tervezett zárt csatorna szakasz teljes hosszban elkészült összesen 81,38 fm
Á-Hunyadi-1-1 jelű árok teljes hosszából (272,84 fm) 75,00 fm készült el

Á-Hunyadi-3 jelű  árok teljes hosszban elkészült összesen 210,42 fm
Á-Derkovits-1 jelű árok teljes hosszából (295,32 fm) 135,00 fm készült el
A kivitelezés 100%-os készültsége
A csapadékvíz-elvezetés kivitelezési munkái a vállalkozói szerződésnek megfelelően, a Vállalkozó 2021. június 30. napján történt készre jelentésével elérte a 100%-os készültséget a következő szakaszokon elvégzett munkákkal:
Á-Hunyadi-1 jelű nyílt árok teljes hosszából (280,3 fm) 177,04 fm készült el, ezáltal a teljes hossz elkészült.
Á-Hunyadi-1-1 jelű nyílt árok teljes hosszából (272,84 fm) 30,00 fm készült el, ezáltal a teljes hossz elkészült.
Á-Derkovits-2 jelű nyílt teljes hosszából (124,19 fm) 83,19 fm készült el, ezáltal a teljes hossz elkészült.
A műszaki átadás-átvételi eljárás 2021. július 22-én sikeresen lezárult, a kivitelezés befejeződött és megvalósult jelen projekt keretén belül 1617,23 m csapadékvíz elvezető hálózat felújítása.
Zárósajtóközlemény_TOP_csapadékvíz II_Vasvár
Széchenyi2020