A vasvári cukkinis mákos sütemény vitte a prímet a hegyháti gasztro-versenyen
Szörpök, gyümölcsös sütemények versenyét hirdette meg a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. a közelmúltban Vasváron és a Hegyháton. A versenyre hat nevező jelentkezett számtalan gyümölcs alapú édességgel, süteménnyel, gyümölcssűrítménnyel. Végül a harmadik helyre Tóth Antalné sárgabarack lekvárját, második helyre Kovács Istvánné aszalt almáját, első helyre pedig Kovács Dóra cukkinis mákos süteményét sorolta az elismert szakemberekből álló zsűri. Különdíjat is osztottak az ítészek, melyet egy bodzaszörp kapott. Ennek készítője Járfásné Bognár Rita volt.
A gasztronómiai versennyel párhuzamosan reform-, és tradicionális ételek készítéséről szóló előadásokat is tartottak az oszkói közösségi házban, szintén elismert szakemberek közreműködésével. Az érdeklődők az öngondoskodás és a háztáji termelés témájában tájékozódhattak. Az előadások részeként a kóstolók mellett egyedi befőzési, tartósítási technikákat is ismertettek a meghívott előadók.
A program szervezését egy Leader térségek közötti együttműködést támogató pályázati forrás tette lehetővé. A cél egy közösségi öngondoskodó rendszer alapjainak megteremtése Vasváron és térségében. A programot bonyolító szakemberek azt szeretnék, ha szerves együttműködés alakulna ki kistermelők és őstermelők között Vasváron belül, illetve a város és a Hegyhát települései között. A program Vas-, és Zala megye több kistérségére is fókuszál Vasváron kívül.
Ezt célt segítő rendezvények sora a jövőben is folytatódik. Igaz, receptverseny már nem lesz, de számtalan más, előadásokkal, kóstoltatókkal, helyi termékbemutatókkal ötvözött programot szervez még a nonprofit kft. azzal a céllal, hogy minél jobban megismerhessék egymást a térségekben gazdálkodók. A közös a rendezvényekben az lesz, hogy minden esetben a gyümölcstermesztés és feldolgozási lehetőségei adják a programok vezérfonalát. A gyümölcs tematika köré szerveződnek a figyelemfelhívó események. Egy másik cél az, hogy a projektben dolgozók információkat gyűjtsenek, igényeket mérjenek fel arról, hogy mennyire foglalkoznak az emberek gyümölcstermesztéssel, mennyire érdekes számukra ez a mezőgazdasági részterület, és milyen igényeik lennének ennek minél professzionálisabb működtetése céljából.
Vasváron és a Hegyháton ugyanis régóta meghatározó a gyümölcstermesztés, az őshonos tájfajták őrzése vagy épp visszatelepítése. A projektben dolgozók azt szeretnék, ha a jövő egyik alternatívája lehetne a tudatos gyümölcstermesztés, mely kereset-kiegészítéshez, ideális esetben pedig megélhetéshez, önfenntartáshoz is vezethetne a helyi kistermelők számára.
pm